Nieuws & Evenementen

Workshop Warmtenetten Antwerpen, schrijf nu in!

Een stedelijk warmtenet in Antwerpen, een toekomstdroom of een ver-van-mijn-bed-show? Integendeel: nog dit jaar gaat de aanleg van het eerste stedelijke warmtenet van start, met restwarmte van ISVAG. De eerste fase gaat richting industrieterren Terbekehof in Wilrijk, maar in een latere fase - met de bouw van de nieuwe afvalenergiecentrale - zou ISVAG restwarmte kunnen leveren aan 40.000 gezinnen of bedrijven in de buurt en in de rest van de stad. In Vlaanderen zijn warmtenetten nog nieuw, maar in Denemarken bestaan ze al meer dan honderd jaar. Wat kunnen wij leren van onze Deense collega's? Graag nodigen ISVAG, Energyville en de Deense federatie van warmtebedrijven DBDH je uit voor de eerste internationale workshop over stadsverwarming, op donderdag 22 november in Antwerpen

Verwarming vertegenwoordigt een aandeel van ongeveer 50% van het totale energieverbruik in Europa. Een groot aantal afnemers, van particuliere woningen tot commerciële, publieke en industriële klanten zijn ondertussen aangesloten op een warmtenetwerk. Vandaag zijn er duizenden stadsverwarmingssystemen in Europa, die samen momenteel meer dan 10% van de totale Europese warmtevraag leveren.

In Denemarken werken ze intussen al meer dan 100 jaar met stadsverwarming, waardoor er heel wat knowhow werd opgebouwd en de Denen vandaag beschikken over de meest efficiënte gecombineerde warmte- en stroomtechnologie. Maar ook Vlaanderen is ambitieus, al staan we hier nog maar aan het begin. In Antwerpen is een stedelijk warmtenet alvast geen toekomstdroom of een ver-van-ons-bed-show meer, integendeel, er wordt volop aan gewerkt: de werken voor het warmtenet van ISVAG naar industrieterrein Terbekehof gaan nog dit jaar van start. 

In maart 2017 hebben ISVAG en de Deense federatie van warmtebedrijven DBDH een intentieverklaring ondertekend, met het oog op de uitwisseling van kennis en informatie. Graag nodigen we je uit voor de eerste internationale workshop over stadsverwarming, op donderdag 22 november in Antwerpen. Simultaan vertaling Nederlands-Engels en Engels-Nederlands wordt voorzien.

Deelnemen is gratis. Interesse? Ontdek het programma en schrijf je in via de website https://www.districtheatingantwerpen.be/nl/

We kijken ernaar uit om jou op 22 november te mogen begroeten!