Nieuws & Evenementen

Warmtenet "1.000 tot 6.000 keer minder milieuschadelijk dan open haard"

Warmtenetten of verwarming met warmtepompen zijn "1.000 tot 6.000 keer minder milieuschadelijk" dan open haarden. Dat staat in de jongste studie van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Verwarmen met hout is verantwoordelijk voor 60% van de emissies door woningverwarming in Vlaanderen, voornamelijk door fijn stof en CO2. Aardgas, propaan of LP doen het beter, maar een warmtenet (of een warmtepomp) is de beste keuze, stelt de studie van VMM. 

"Je woning verwarmen met hout is veel schadelijker voor het milieu dan alle andere verwarmingstypes. Open haarden spannen daarbij de kroon, maar ook recente houttoestellen zijn een stuk schadelijker dan bv. moderne gasinstallaties. Hout als verwarmingsbrandstof is verantwoordelijk voor 60 % van alle directe milieuschadekosten, hoewel maar 20 % van de Vlaamse gezinnen hout gebruikt. Warmtepompen en -netten hebben de laagste schadekosten", zo schrijft VMM. U leest er meer over hier.

Om de totale milieuschadekost van een verwarmingstoestel te berekenen, is rekening gehouden met:

* De directe uitstoot van verschillende stoffen per verwarmingstoestel aan de schoorsteen.
* De indirecte luchtemissies door ontginning, transport en opwerking van de brandstof.
* De schadekost per stof.
* De geleverde warmte van het toestel.

De jaarlijkse totale milieuschadekost door de emissies van woningverwarming kan becijferd worden op € 2,6 miljard, zo berekende de Vlaamse Milieumaatschappij nog. 

ISVAG investeert in de aanleg van een warmtenet: dat gebeurt in een eerste fase naar het bedrijventerrein Terbekehof, in Wilrijk. Ook daar is de positieve impact op de CO2 uitstoot en andere emissies groot: met de aanleg van het warmtenet worden emissies vermeden, het equivalent van de uitstoot van 2.200 voertuigen (voor CO2) tot 3.000 voertuigen (voor fijn stof) per dag. Ter vergelijking, op de A12 passeren gemiddeld 50.000 voertuigen per dag.