Nieuws & Evenementen

Warmtenet Terbekehof: eerste buizen in de grond!

Op 19 maart werd het officiële startschot gegeven voor de heraanleg van het industrieterrein Terbekehof en voor de uitrol van het warmtenet, gevoed door restwarmte van de afvalenergiecentrale van ISVAG. Ondertussen schieten de eerste werken aardig op! Aannemer BESIX/Van Den Berg is gestart met de graafwerken ter hoogte van Cardoen: de sleuf voor de buizen wordt voorbereid en de eerste buizen liggen in de grond. Nog tot september zullen de werken voor de uitrol van het warmtenet vooral plaats vinden op de bedrijfsterreinen van autohandelaar Cardoen en van de toonaangevende logistieke speler H. Essers. 

Het bedrijventerrein Terbekehof krijgt niet enkel een grondige facelift, maar ook en vooral een warmtenet van 1,5 kilometer, gevoed door duurzame restwarmte van ISVAG. De bedrijven die aansluiten op het warmtenet zijn niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen: de emissies die zo vermeden worden zullen een positieve impact hebben op CO2 uitstoot en de luchtkwaliteit in de buurt en in de stad.

Met de aanleg van het warmtenet zet ISVAG actief in op de transitie naar een duurzaam energielandschap. Het eerste warmtecontract – met logistieke speler H. Essers – is getekend. De gunstige impact op het klimaat zal vanaf 2020 meetbaar zijn: we nemen de CO2 uitstoot van meer dan 1 miljoen kubieke meter aardgas per jaar weg.

In de heraanleg van het bedrijventerrein wordt 13,9 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 3,1 miljoen euro voor de aanleg van het warmtenet. Het project kan rekenen op Vlaamse subsidies via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) en het Vlaams Energie Agentschap. De werken zullen duren tot het najaar van 2021. Partners in de heraanleg van Terbekehof zijn POM Antwerpen, water-link i.s.m. Aquafin, ISVAG, Stad Antwerpen en district Wilrijk.