In onzekere tijden kies je voor bewezen zekerheid!

Op dit moment beleven we de grootste energiecrisis uit ons bestaan. Iedereen wordt getroffen door de impact van de stijgende energieprijzen. Het is nog maar de vraag of deze winter het licht niet uitgaat en of de verwarming blijft branden.

Temidden van zo’n crisis, vinden we het onbegrijpelijk dat enkele buurtbewoners, een natuurvereniging, sommige politici,… vaak met bijzonder weinig kennis van het dossier en in tegenstelling tot de vele positieve adviezen, het vergunningsdossier van de ISVAG-installatie reduceren tot een emotioneel en ideologisch debat.  Nochtans is er tot op vandaag geen enkel rationeel argument te vinden om de stekker uit een goed werkende afvalenergiecentrale te trekken.

 

Integendeel, in volle energiecrisis pleiten om ISVAG te sluiten, is geen goed bestuur. ISVAG produceert met het afval immers elektriciteit voor 25.000 gezinnen en warmte voor bedrijven, die daardoor niet meer afhankelijk zijn van buitenlands gas.

 

Voor deze energie krijgt ISVAG nu een hogere vergoeding dan een aantal maanden geleden. ISVAG is een zuivere intercommunale en vindt het dan ook niet meer dan normaal om die extra opbrengsten te delen met de aangesloten steden en gemeenten. De opbrengsten, die voor een privébedrijf pure winst betekenen, gaan bij de zuivere intercommunale immers terug naar de bevolking, de belastingbetaler.  Hierdoor  wordt de verwerking van hun afval een stukje voordeliger.

 

Dankzij de gestegen elektriciteitsopbrengsten zullen de aangesloten gemeenten dit jaar 8 miljoen van hun betaalde voorschotten terugkrijgen, vier keer meer dan vorig jaar. En omdat de nood bij de gemeenten nu al hoog is, werd vorige week door de raad van bestuur unaniem beslist om alvast een eerste schijf uit te keren. Geld dat gemeenten onder meer zouden kunnen gebruiken om de energiefactuur van hun burgers en bedrijven te verlichten.

 

ISVAG vraagt een omgevingsvergunning om het afval van meer dan één miljoen mensen in 30 steden en gemeenten te kunnen blijven verwerken, in een prima installatie die aan alle strenge normen voldoet.

 

Tegelijk blijft de intercommunale investeren, onder meer in een nieuwe zuiveringsinstallatie waardoor de stikstofemissies gehalveerd kunnen worden en een bijkomende turbine waardoor er nog meer en efficiënter energie kan worden geproduceerd.

 

De energienood is hoog, vandaar dat we vandaag dit signaal willen geven, over de partijgrenzen heen, vanuit meerderheid en oppositie. Wie in tijden van crisis halsstarrig vasthoudt aan dogma’s bewijst niemand een dienst, noch het milieu, noch de burger. Wie ISVAG een oude koe noemt, vergist zich bovendien schromelijk. In de wei staat een springlevend werkpaard, dat sinds jaar en dag de lasten van de gemeenten verlicht.

 

Daarom is ISVAG open houden dan ook de enige juiste beslissing.  Want elke kilowatt telt. Vandaag, morgen én overmorgen.

 

Jeroen Baert (ISVAG-bestuurder, Burgemeester Boom) en Anita Ceulemans (ISVAG-bestuurder, gemeenteraadslid oppositie Boom),

Maarten De Bock (ISVAG-ondervoorzitter), Kristof Bossuyt (ISVAG-voorzitter) en Dries Holvoet (ISVAG-ondervoorzitter)