Lopend VITO onderzoek PFAS

In ons dagelijks leven worden we continu geconfronteerd met PFAS. PFAS komen voor in tal van alledaagse gebruiksvoorwerpen omwille van hun waterafstotende, vuilafstotende en hittebestendige eigenschappen.

Enkele voorbeelden zijn anti-aanbakpannen, regenkledij, diverse soorten verpakkingsmaterialen voor voedsel zoals pizzadozen, verzorgingsproducten en zelfs cosmetica zoals zonnecrème, waterdichte mascara en langhoudende lippenstift,…   Ook in drinkwater en regenwater wordt PFAS gedetecteerd. Door deze alomtegenwoordigheid van PFAS worden we er overal aan blootgesteld, zowel buiten als binnen, thuis als op het werk, door wat we eten en drinken enz.

Er zijn al maatregelen genomen op Europees en Belgisch niveau om de productie van schadelijke PFAS te verbieden en normen vast te stellen voor voedsel en drinkwater. De enige manier om de blootstelling aan PFAS te verminderen is het aanpakken van de bron, dwz bij de producent.  Zolang dat niet gebeurt, zullen PFAS alomtegenwoordig blijven.

Aangezien ze in consumentenproducten zitten, komen PFAS ook onvermijdelijk in het restafval terecht. Als eerste intercommunale in Vlaanderen laat ISVAG door VITO onderzoeken wat de impact hiervan is. Er wordt niet enkel onderzocht of er PFAS in de rookgassen zit, maar ook wat de impact is op de omgeving. Dit onderzoek is nog niet af. Het zal mee opgenomen worden in het Milieu Effecten Rapport (MER) dat ISVAG momenteel laat opmaken.

De minaraad van Aartselaar publiceerde een bericht op haar website over de PFAS-metingen die ISVAG door VITO laat uitvoeren in het kader van dit MER.  De conclusies die de Minaraad trekt zijn ons inziens enigszins voorbarig.

De studie door VITO waarop men zich baseert, is namelijk nog niet afgerond. Uit de eerste analyse blijkt wel al dat de resultaten ver onder de voorlopige toetsingswaarde liggen. Bovendien blijken de PFAS achtergrondwaarden in de omgeving van ISVAG een stuk lager te liggen dan bijvoorbeeld in een landelijke gemeente in de Antwerpse Kempen. VITO zal deze studie verder afwerken, waarna ze verwerkt zal worden in het MER.

Ook de Vlaamse overheid liet intussen in een persbericht weten dat het zich niet kan vinden in de berichtgeving van de minaraad: “Er werden PFAS gedetecteerd maar eerste onderzoeken wijzen erop dat de concentratie PFAS in de lucht onder de toetsingswaarde voor luchtkwaliteit blijft. De berichtgeving door de minaraad van Aartselaar zaait onnodige ongerustheid, de vergelijking met de situatie in de omgeving van 3M gaat niet op. De Vlaamse overheid behandelt alle bedrijven op dezelfde manier. Het suggereren dat ISVAG milder dan 3M wordt behandeld stoelt op stemmingmakerij en niet op objectieve feiten.”

ISVAG zal er alles aan blijven doen om de impact op de omgeving zo laag mogelijk te houden, maar heeft anderzijds ook de taak om het restafval van 30 steden en gemeenten op een veilige, duurzame manier te verwerken. Op die manier veroorzaken we geen probleem, in tegendeel we reiken een oplossing aan voor de verwerking van het restafval en de PFAS-houdende spullen die elk gezin wegwerpt.