Veiligheidsdag op ISVAG

Op 28 april was het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Samen met alle andere Waste-to-Energy plants namen wij ook deel aan deze dag.

Alle leden van Belgian  Waste-to-Energy (BW2E) namen met een gezamenlijke actie deel. Zij vragen specifiek aandacht voor veiligheid op de stortvloer en in de storthal. Het doel is om de eigen medewerkers én zij die afval aanleveren nog meer bewust te maken van het belang van veilig gedrag.

2000 chauffeurs op één dag

Er zijn in België 14 verwerkingsinstallaties die restafval van burgers en bedrijven thermisch valoriseren. Per jaar gaat het om 2,8 miljoen ton afval dat wordt aangeleverd. Op één dag rijden zo’n 2000 vrachtwagens één van deze installaties binnen om afval te lossen.

Elk van de installaties heeft een eigen werkwijze voor aanlevering van afvalstoffen, maar overal gelden strenge veiligheidsregels. Toch stellen preventie- en veiligheidsmedewerkers vast dat de veiligheid toch nog te vaak in het gedrang komt.

BW2E-voorzitter Sébastien Stempnick benadrukt het belang van ongevallenpreventie in de sector: “Belgian Waste-to-Energy neemt deel aan deze internationale veiligheidsdag omdat we ongevallen willen vermijden in onze sector en in het bijzonder voor alle activiteiten en manoeuvres in de storthal en op de stortvloer. We streven er elke dag naar om al onze medewerkers en zij die het restafval van burgers en bedrijven komen aanleveren veilig terug naar huis te laten terugkeren. We zijn ervan overtuigd dat de sensibilisering en positieve houding van alle betrokkenen zal zorgen voor een veiligere werkomgeving.

Campagne met focus op persoonlijk contact (op veilige afstand)

De leden van de werkgroep ‘Veiligheid’ van Belgian Waste-to-Energy ontwikkelden een concreet plan om de veiligheid in de storthallen en rond de stortbunkers verbeteren.  De gevaarlijke handelingen die zich nabij stortbunkers voordoen brachten zij in kaart en zetten hiermee een sensibiliseringscampagne op.  Centraal in de aanpak staat een persoonlijk contact:  een gesprek op veilige afstand tussen medewerkers van de waste-to-energy sites en de chauffeurs die afval komen lossen. Dit gesprek wordt geflankeerd door banners, beachflags, flyers en een social media campagne. Alle installaties die restafval van burgers en bedrijven thermisch verwerken, gaan hier op 28 april mee aan de slag.

28 april : concrete actie op de stortvloer

Elke vrachtwagenchauffeur die op 28 april afval komt aanleveren, wordt door een medewerker van de site beoordeeld op zijn/haar veilig gedrag.  Aan de hand van een ludieke flyer met cartoons wordt duidelijk gemaakt welke aspecten van het gedrag prima in orde waren en waar nog verbetering mogelijk is. Wie een ‘foutloos parcours rijdt’, wordt beloond met een kleine attentie. Wie (nog) niet in orde was, komt te weten hoe het in de toekomst beter kan.

Omdat het de doelstelling is om zoveel mogelijk chauffeurs een ‘goed rapport’ te geven op 28 april, werd ook ingezet op sensibilisering en informatie in de weken voordien. Hiervoor is de samenwerking met Denuo van groot belang. De meeste afvalophalers zijn lid van deze federatie.  Via deze weg werd bij al deze bedrijven en hun chauffeurs aandacht gevraagd voor de actie.  Belgian Waste-to-Energy ontwikkelde voor hen een duidelijke powerpoint met veiligheidsinstructies die in alle installaties gelden bij het aanvoeren en lossen van afvalstoffen. Deze kan gebruikt worden in opleidingen en toolboxmeetings voor chauffeurs.

Veiligheid bestendigen

Tijdens de actie wordt gemeten welke gevaarlijke situaties zich het vaakst voordoen.  Hier zal extra aandacht besteed worden in de weken die volgen op de campagne. Het doel is om er in de toekomst nog meer voor te zorgen dat onveilige situaties in de storthallen vermeden worden.

__________________________________________________________________________________

Belgian Waste-to-energy groepeert alle Belgische installaties die huishoudelijk én vergelijkbaar restafval verwerken met terugwinning van energie. In totaal zetten zij jaarlijks 2,8 miljoen ton afval om tot energie en materialen voor vandaag en morgen. Jaarlijks produceren zij meer dan 1,5 miljoen MWh elektriciteit die gedeeltelijk  hernieuwbaar is. Dit komt overeen met de energiebehoefte van 430.000 gezinnen.  Daarnaast leveren BW2E-leden warmte aan residentiële of industriële  warmtenetten. www.bw2e.be